::sayangsaya::

Sunday, November 13, 2011

Geriatric and Ageism

the person that I love the most:') thanks for raising me up.

Assalamualaikum.^^
Apa khabar hati? Apa khabar Iman? Apa khabar jasad?
Moga-moga sentiasa dalam keadaan terjaga hendakNYA ya.:)

Herm. Esok Isnin dah nak exam Geriatric, iaitu warga emas. Dalam geriatric ada konsep penuaan, yang mana disebutkan sebagai

-  Ageism iaitu satu sifat diskriminasi terhadap warga emas ( berlaku tanggapan negatif tentang warga emas)

Berikut adalah beberapa stereotypes of ageism; ( oh, tak dinafikan kita pun pernah said so..)

1- Elders are useless because they can't see, hear or remember...( tak aci kan? nanti kita tua-tua pun   
   macam tu la jugak...segala deria2 terhebat yang Allah bagi tu makin lama makin down service dia.)

2- Elders are slow when they move out...( Diaorang bergerak lambat sebab kesihatan dah tak  
    mengizinkan.

3- Elders are in ill health...( hakikatnya kadang-kadang orang tua nak sentiasa nampak sihat sebab tak 
    nak la menyusahkan orang lain, menyusahkan anak-anak...tapi sebenarnya diaorang sakit. Sakit tak  
    semestinya sakit fizikal je, dalaman..kerohanian tu pun penting...muga2 tok sihat sentiasa*_* rindu 
    tok.sob3~)

4- Elders cannot learn new things. ( dia orang pun takmo le..tak larat..sebab nak belajar perlu fokus,  
    fokus tu membuatkan dorang easily fatigue. .)

5- Elders are depressed and complain about all that is new...( memanglah depress..sebab dah lama 
    hidup kat dunia ni..terlalu banyak pengalaman..kan3? tehehe...dan susah nak terima perubahan? yeke? 
    certain lah kot..tak semua..its depend pada diaorang punya level of education jugak and the way of their 
    think, ada yang jenis open minded, narrow minded dll..)

Stages of ageing?
ada tiga tahap penuaan iaitu:

1- 65-75 years old: Young OLD
   > Ada yang baru lepas bersara, sedang menikmati hasil pencen. 
   > Dia rasa dia perlu mainkan/ teruskan peranannya sebagai parents and grandparents.
   
2- 75-85 years old: MILD OLD
    > Fasa usia ni dia orang modify roles kehidupan dia, dari dulu maybe pernah jadi guru besar kah, Prof 
       kah..petani kah, lawyer kah.semuanya di modify balik bersesuaian dengan kesesuaian usia dan masa 
       yang ada sekarang, dulu mungkin busy sangaaat, tapi sekarang lengang aje masa dia..main dengan 
       cucu2 lah pulak.

3- 85 yars old and above : OLD OLD
    > Masa ni time untuk relfeks tentang seluruh kehidupan yang pernah dilaluinya, segala sumbangan, 
       hubungan baik sesama jiran..segala-galanya lah tentang hablumminallah dan hablumminannas..masa ni 
      masing-masing dah refleks tentang amal kehidupan..kiranya, as a muslim, ni kira Allah dah bagi extra      
      time kepada umat Nabi Muhammad supaya topup amal...cumanya ada yang sedar dan ada yang khayal  
      dengan duniawi..moga Allah memberikan mereka taufiq dan hidayahnya..ameen.

PERKHIDMATAN YANG DISEDIKANA OLEH JKM (Welfare Department)

- menyediakan bantuan kewangan kepada mereka sama ada yang tinggal seorang atau dengan keluarga.
-  menyediakan kemudahan untuk senior citizen yang tinggal sendirian ni esp. masa ahli keluarga dorang yang  
   lain pergi kerja.
-  menyediakan kemudahan kenderaan untuk dia orang pergi dapatkan rawatan/ medical check up kat  
   klinik atau hospital.
- Menyediakan penjagaan persekitaran yang selamat dan selesa dan berikan rawatan kepada senior citizen   
   and sick citizen
- Menyediakan tempat perlindungan baig senior citizen yang miskin bagi kebaikan mereka dan menjaga    
  kualiti kehidupan serta kesihatan mereka.

bagi PRIVATE NURSING HOME pulak;

1. Menyediakan perkhidmatan penjagaan post-acute( nurse, nursing aid and assistans)
2. Khidmat penjagaan rehabilitasi ( fisioterapis, occupational therapist, speech therapist.)
3. Social worker services.
4. Room and transportation
5. Menyediakan pendidikan dan rancangan perawatan yang berterusan secara individu.

Okey, end of topic for this morning..
sambung lagi nanti:)


* tok dah masuk fasa umur Mild Old. :)


 



^SUKA^
www.tips-fb.com

0 comments:

Post a Comment

terima kasih,
conteng lagi nanti ya;)

::COMPLETEd::