::sayangsaya::

Friday, October 28, 2011

sesi ADL(^_~)d

Herm.
ehem3~
Assalamualaikum..
okay kelas, kalau minggu lepas kita buat expressive therapy, minggu ni kita masuk kelas latihan ADL pulak ye.;P


ada sesapa yang lapar? *pandang jauh-jauh*


okay. Teda? biasalah chef amatur jep in da house kan? tehehe~


Hari ni paksa rela memaksa jasadiah dan rohaniah untuk bergerak memasak makanan yang sangat teringin nak makan ni. LASAGNA. ada sesiapa yang ada masalah nak membaca macam mana LASAGNA tu? *nanti kita masuk kelas membaca okeh? hia hia hia*


Okeh, mula-mula nak share la resepi simple dari Maksu HA, ini lah chef yang HA slalu blaja *main masak*masak segala masakan western. harap maklum,perut ni selera itali aja. ces!


Disebabkan dah lama tak makan makanan oghang itali kat ghumah,maka cik pun ter'gatai' tangan pi meng'offer'kan diri nak main masakmasak Lasagna. Yang mana kami memang pun 'hantu' spaghetti, fettucini dan segala yang lain tu.
Jadi jum lah share resipi tanpa dok bercerita lagi sekajang muka belog HA kan?


Khair~


Pertama! 
Pastikanlah bahan-bahan awak2 semuanya cukup dulu cik. 


bahasa yang digunakan tidak ada istilah masak-memasak macam chef yang hebat-hebat yah..bahasa yang HA rasa orang buleh faham saja.:)




1) Instant Lasagna. Maksu cakap pakai ini senang, tak yah susah-susah nak rendam macam dolu2~*penah skali masak maksu rendamkan,melekat2 aje*

SOS MERAH

1)  Daging hancur- pastikan halal okeh! oh ya..terpulang lah nak ayam kah, kambing kah, lembu kah kerbau kah, rabit kah..apa-apa aja lah. 

2) Tomato puree*betol ke eja macam ni?haih3~,~
3) Bawang putih, (ikut suka hati lah..bagi HA sekadar bau wangi masa 
    masak;p sebab HA xsuka bawang.haha)
4) Pizza seasoning and mix herbs (kat kedai ada.sila cari, tak tau tanya chef wan.hik3)
5) Garam sila jangan lupa.
6) Eh..tadi ada letak mushroom. *ni suka hati kamulah nak letak ke tak.*

Tumiskan bawang yang telah ditetakcincang halus. Dan diikuti daging cincang, supaya betul-betul masak daging, masukkan tomato puree, dan kemudian masukkan mushroom tadi dan campak2 pizza seasoning dan mix herb, kacau-kacau dan campak2 garam sesedap rasa. Jangan terlalu masin, nanti darah tinggi okeh, kalo tinggi awak bertambah tak apa, jangan tinggi darah okeh? okeh. dah sudah. Awaykan dia.

macam ni le rupanya.mungkin nanti awak punya cantik sikit.hihi~



SOS PUTIH

1) 1 Sudu Majerin*
2) 1 sudu tepung gandum
3) 1/2 kotak susu segar. (ikut suka hati, prefer low fat milk)

HA punya likat sebab terlebih majerin, dan tepung, maka jadik lah berketul-ketul.huhu
Panaskan kuali kecil, cairkan majerin, masukkan susu dan sesudu tepung gandum. Masak jangan terlalu pekat, sekadar susu tadi mendidih aje. DONE.

NEXT!!!

sila susun ikut bekas anda yang chumel kepingan-kepingan lasagna tadi bermula dengan kepingan itu dan diikuti sos merah kemudian sos putih dan berselang seli hingga licin hingga bersih kuali anda dari saki baki sos putih dan merah okeh?;)
panaskan oven 180' dan masukkanrendamselama 35-40 min. dan SIAP.

tadaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!
ni da siap potong derr~


Jadik macam ni?????
http://kokotaru.forexp.net/
fuyohh!! tipu lah.haha...okeh2..bese-bese aje..mana ada masuk kelas kulinarikan, nak belajar food presentation yang fuh malatop macam diva tuh.haaa..ini saja lah



lapar ? makan lah XD


 Akhirnya berjayalah jugak menyiapkan lasagna buat pertama kalinya kat rumah. Semestinya sebelum ni jadik tukangmakan yang setia aja..hari ini kita tukar posisi pulak yep.hee~

*komen pengomen profesional
- paksu; layer bawah tu kurang masak eh? ( eh..yeke?hua3~)
-Maksu; kerasnya toping atas ni, kurang white sauce eh? - white sauce 
 memang kurang sebab pekat  yang amat sebab tambah 2sudu besar tepung  
 gandum dan 1 and hald sudu majerin. huhu..keras sebab letak mozarella 
 cheese.
*Kakak masak elok tak lasagna?

no camera!!no comment!!~ no gossiping here!!~

-Dina; ye (sambil kepala dia geleng2..me myself pun konfius jawapan dia.eh)

* Me; makan aje lah..janji kenyang. Nanti bizi buat lagi.
- Rummet; k.pika boleh jual la kalau kelas kita buat jualan.
  erk=,=' rumet saya memang pandai berkata-kata bila saya masak makanan dijamu 
  bersamanya.haha..sila pura-pura tak dengar kata-katanya.;P
  (bahagia tukang masak bersamnya, sedap dia puji sedap aje semuanya.huhu)



^SUKA^
www.tips-fb.com

1 comment:

  1. eToro is the best forex broker for newbie and advanced traders.

    ReplyDelete

terima kasih,
conteng lagi nanti ya;)

::COMPLETEd::