::sayangsaya::

Friday, October 21, 2011

Expressive Therapy

Expressive Therapyjuga dikenali sebagai arts therapy/ creative arts therapy. Creative arts ini dibentuk sebagai satu terapi. Dari sini, pesakit dapat meluahkan perasaan melalui gambaran yang terhasil pada lukisan mereka. Selalunya art expressive teherapy dijalankan bersama pesakit yang mengalami masalah jiwa, seperti tekanan perasaan.

Ehem!! Assalamualaikum~
^____^

okeh..itu lah sedikit pengenalan mengenai Expressive therapy, ianya macam satu medium bagi kita nak meluahkan perasaan lah. Dan semalam HA dan rakan-rakan dah pun berpeluang untuk mencubanya. Alah!
Methodnya mudah saja, dan jika anda nak buat pun boleh :)

Baiklah..meh kita review sikit hasil-hasil semalam. HA tak sempat ambil banyak pic pun..busy nak mengelap lantai. hia3~
Ni semua adalah hasil kerja HA dan groupmate. Kami berlima termasuk my dearest room mate tau! hee..



 setiap lukisan ada ceritanya sendiri. Masa melukis ni task kami adalah melukis mengikut ekpressi lagu mana yang disukai, ada 3 buah lagu yang diperdengarkan
1) genre rock
2) genre R&B
3) genre etnik kreatif

bila dah semua dengar, boleh la pilih ikut suka lagu mana yang nak..eh...bukan...kami main lukis ikut suka hati.=p


http://aifaafiqah.blogspot.com/
 ni kalau sesiapa yang rajin blogwalking mesti dah pernah terjah masuk belog cik Aifa kan? ni Cik Aifa punya =)

this is...hee~ sorry mood swing. nampak x ada swing?haha

okey, lukisan conteng-conteng saya~

tengok kat luar buruk je rupanya, tapi bila amek pic..aih3? ada rupa beastmaster?hah ha!
 Dan ini adalah hasil karya tuan empunya diri. hahaahaha..a bit kelakar seh..sebab HA main campak-campak aje warna.mula-mula letak biru, lepas tu spoil letak pink so mencemarkan mood picture, pehtu tukar balik paint semua dengan warna hitam then baru cover bali dengan biru, nampak macam ada hijau-hijau tu semuanya biru. Tanah tu pun letak campak-campak..mula-mula ingat nak paint ala-ala 'romantik' tapi tak retilah nak melukis+ apakah tiba-tiba nak melukis sekian? so tukar idea letak buaian. Then tak tau jugak nak buat macam mana nak lukis orang dalam base dia hitam tu..finally decide letak aje macam orang duduk berteleku memandang langit. so..jadilah macam tu!!^__^

Ekpressif therapy ni boleh je nak buat untuk sesiapa. Dan dia pun ada macam-macam jenis lagi ekpresif terapi. Antaranya ialah


kalau writing therapy tu ibaratnya macam HA tengah buat ni lah! menulis blog!~ heehe
anda pun rajin jugak buat kan?(^_^)

okey, akan bersambung dengan kisah patient yang HA jumpa di Psy Dept hari tu. 




^SUKA^
www.tips-fb.com

1 comment:

  1. waaa....lukisan aifa top la pas ni...ki3! thanks HA :)

    ReplyDelete

terima kasih,
conteng lagi nanti ya;)

::COMPLETEd::