::sayangsaya::

Wednesday, March 9, 2011

# simbol apa ni?

erk..
salam 'alaykh..

#

hihi..habeh besar da simbol ni~

okey,,ni adalah simbol FRACTURE.
anda pernah mengalami fracture? xpun pernah ke nampak simbol ni? sila tolong pastikan simbol yang anda nampak tu bukan makian/ cacian okeh?*smug*

er..
entry pendek sebab saja suka2. nak cakap tu je. simbol. hihi..jangan marah deh.
la taghdab

sapa marah kena jual~~miahaha

okie.
ada 2 #,
open----> yang terjojol kuar dari kulit tu
close---> yang patah kat dalam. so beware ok?

kalo patah2 ni..jumpa OT kami bagi pakai splint je. tu pun kalo doktor suruh bagi la(mmg doktor suruh bg..hia2~)

# diklasifikasikan pd 3 :

1) sudden # : ni patah sbb kne blasah/saja2 sepak/sj ske2 ketuk/xde sbb len
2) Fatigue # : ni lak sbb beban yg berulang2.(ex. atlit ler)
3) Pathological#: sbb bone tu infected cm cancer ke apa..tu leh patah

yang HA tau. ada 8 commons pattern of # (leh amik pic kt inche google k.)

1) Spiral; retak2 kat tulang.
2) Oblique : tulang patah comletely..tp bentuk serong(diagonally)
3) Greenstick : mostly bdk2 kecik ni.
4) Comminuted : soft tissue rosak. patah lebih 2 pieces
5) Compression : nm pun da tau kot. akibat dr tekanan jd patah..(er.btol ke?)
6) Transverse : nama pun transverse.camtu le rupanya.

ok lg dua anda cari? boleh?hiahia~ A& S apakah dia?

tatata~^___________-^~

^SUKA^
www.tips-fb.com

0 comments:

Post a Comment

terima kasih,
conteng lagi nanti ya;)

::COMPLETEd::