::sayangsaya::

Sunday, June 21, 2009

~let-me-rant-it-all~

19062009

Hari ni sume batch seangkatan ak dapat tau result nk g uni..huhuhu..sume sibok bertanya, ya la…excited kawan mana yg dapat setempat dgn dia orang. Seronok dan rasa selamat bila kwn seangkatan ada skali kat tempat nak berperang, sekurang-kurangnya…ada kawan kat tempat yang sama, rasa selamat la sikit nak bergerak.

Tapi tu apa yang kawan2 aku rasa, tapi bukan ak...siriusly...yg aku cakap td tu based on experience tahun lepas masa nak daftar kolej, skrg...mana la aku tau, ak tak berpeluang nak rasa...n takkan rasa lagi untuk tahun ni. kenapa? Sebab tu la...sebab aku xdapat rasa.
Sedih ke? Ya...saya dengan ini mengaku sangat sedey...n I am officially jealous with all of my friends…sebabnya I cant feel and share the feeling as they do...hu..My English pun dah worse...Mumumu…

Herm…dan hari ni, dat feelin sgt menyaketkan hati dan jewaku…~..tatau nak cakap cemana, tapi sangat pedeh bila kawan2 antr msj tny dpt smbg ktna…what should I tell ‘em? I don’t have answer for it yet. And sangat tatau cemana nak face ngn jiran tetangga, yang mana sangatlah care ‘bout their jiran..[ dats me..]

Hari ni awal2 lagi dah tak berperasaan pun nak face…sebabnya tau hari ni…I’m gonna hurt..first yang tanya, ummi..which is my 2nd sem classmate…she’s good, ex mjsc gk..nth, ngn ummi rasa cm comfortable nak berkawan, she cares about her friends, luv her as the way she is…harapnya, dapat sesama lg ‘berjuang’ ngn dia, tapi nampaknya tak kesampaian. She moves first, well…have nothing to say, juz…wishin u all da best and gudluck for the rest of your life..

Ummi said to me.. “ Y…x pe.wt lekl0k blk. K0 bley pnye..ak dpt utem mlake.k0s electr0nc engnrg ngn wyrless c0mmunication.mybe kt sne k0 leyh bwklg 0k..x pe.jgn sdey2 k..”

Kos yang ummi dpt tu kita org penah ckp masa ada pameran uni kat kolej re2, yang tu agk la menarek minat aku kal0 aku nak amek engnrg..hu~..sememangnya aku agak kurang berminat ngn engnrg..tp masa apply uni dulu, mmg 1 kos engnrg pn ak xmntk..sbb, ak xberminat, ak lbey mnt pd healthcare..

Ak tau mostly kwn2 yg tny ak tu expect ak dpt..xpnh x expect xdpt, cemana pun dia org still akan yakinkan ak yang ak akn dpt, tp malangnya utk tahun ni, mmg ak xdpt.

Ak ckp kt ummi.. “ Wua..thnx..congrtz.gudluck tw.kt sne jgn jd cm ak.menten n upgrade pointer k0 tw..hu..” tu je mampu aku cakap kat dia..ya la,,itu je yg termampu keluar..isk..da trase nak leleh blek dah…mumumu…

Next my best childhood playmate..dari zaman kanak2 ceri lagi kami dah kenal..up and down, sume nampak dgn jelas tak yah suluh ngn torchlyte lg dah..juz 2 3 menjak ni aku je yang meng’away’kan diri aku dari life deme…sbb tak leh dah nak bercherita segala bagai macam dulu, sbb rasa tercabar dan ego tu sgt tinggi melangit. Tp tadi nak tak nak,…rant jugak kt Putra Zack neh,,.al kisah dia tetiba bertanya…terharu sketika, egtkan dah tak mau kisah psl playmate lama..
“ cemana rslt?” as usual dah tak leh nak berkata tentang rslt yg kechewa..
“ flat ke tnh..hu~” betol what..dah flat ke tanah pown..org laen 4flat, aku flat ke tanah la.
“ u cemana?”
“ xdpt..bt0l xtpu” jawapan yang paling jujur..kalo dgn org laen mmg berbelit nak jawab.
“ xpala, rayuankan ada?” thnx for trying to comfort me..but I know da truth dat I need 2 face..
“ xda rayuan dh..bt0l r xtpu…let me tell u da truth..pointer sem2 ak sbenarnya dah men’drag’kan cgpa ak till below 2. so ngn pointer cm2 mmg tw dh xkn dpt..end of cherita. N spatutnya ak repeat tp ak xp cz mak sdare ak xbg dy kta xmau bg ak abeskan ms lg sthn but at d end ak tak dpt kos yg ak nk. So dy swoh ak msuk pvt amek dploma fisio. Ni la yang betoi. Nk gtw kwn2 pn da segan. Xtw nk ckp cemana”.
Ya seperti yg ada tu la hakikatnya...cgpa tu mmg flat k tnh, dala pointer sem1 xbnyk mana...sem2 terus wasalam la gayanya...ingatkan nak boleh naek..tapi, hurmp...

Jawabnya si Putra Zack kesayangan zaman rebena...
” x pa la Y...ada hkmh.. ak x kesah la apa pn rslt ang..ang usaha yang terbaek nnt. Ak bleh doakan ja..” mumumu...lagi terharu..(T,T)..tapi...

” mmg la ang xkesah.tp org len kesah. Tu yg susah nk gtw. Phm2 la muafakat org kg kta. Bkn mksud ak xsuka dpa kesah tu..tp sbb kesah depa tu yg ak segan. Expectation depa kan tinggi..” ya betol..ni la yang menambahkan ke ’pressure’an tu..sbb dia org terlalu care, sampai menyesakkan dada. Bukan tak suka, Cuma harapnya dpt ruang nk bernafas ms proses menilai kisah hidup yang melanda. Dan Putra pun turut berkata-kata..
” um..ak stuju gk..tp nk wt cmna, harap depa phm ja la..la ni ang cadang nak p mana?”
Ini la..nak menanti depa tu faham..sangat la lama..dah tau pun..
And setakat tu ja aku mampu bercherita dgn si Putra zaman rebena..

Next, my beloved sis...kt kolej tu, my ex classmate, merangkap rumate sementara..
[ un..nurul syahida]..expectation yg sama..terpaksa meng’explen’kan segala..

To u my dear sis..gudluck tau.take care..shah alam tu tak jauh mana ngn balakong. Tak pe, kalo aku turun umah mak sdare ak..ak cari ko..

Buat pod..akhirnya..dpt gk uni dkt ngn umah..UKM, dkt la gk..area selangor lg. Wat mere senpai he..and my luvly k. Mila...tahniah cuz berjaya merentas semenanjung utk ke UMS. Take care kat sana, wani pun USM tu tak jauh ngn pendang, dkt2 gk..mcm nak blek perak dulu kala, tp lagi dekat. Aida..UPM tu jauh la sket ngn umah tapi boleh je kan..kat selangor, take care, wat thona..congrtz gi USM ngn Pakcik ko..makcik-to-be pun kat sna jugak tau. Buat Fina...si Kipas Susah Mati band Jpon n Korea..jg tido..nnt dah tak de dia org nak dtg tumpang tido siang sampai malam..nak studi pagi2..

And,...for my best Wonderwall kot..hu~..akak u save me from menjadi psiko sebelom masanya...[-kak-asmira-a.k.a-k.as] pk la..u have a bright future..mana je akak pegi..i’m here to stand behind u too..thnx for lending me ur ear.[ ++ur kdt n mata serta masa+ capacity memory] to layan me ranting oll da way yang I suka..

There are too many things yang akak cakap tp yang dpt tulis..
“ Y..ni dugaan yg Y kene face..bnykkn bersabar..sbb Allah bersama mereka yg sabar.. Y jgn sedeh, kalo sedeh pun..kte takkan dpt ubah pe2..bg akak, better Y terus terang je bile orang tanya..release je…at least xrase tension…takpe, Y bleh cte ngan akak ape yg Y rasa.. I’m here at ur command..(^_^)”

Dats y I said she juz like my wonderwall..ada masa terasa nak flat ke tanah sebab dah tak daya, dy la org yg akan aku turn to..lps kene tarbiyah balik..turn to HIM. Yes..the righteous way to turn to..

Tapi tu la, mmg diri nak jugak turn to smthng yg leh respon..akak terus setia melayan aku ranting all my way..
“ akak…PEDEH nya~..”
“ akk fhm..mmg pdeh..sapa xnanges..tp hakikat 2 tpakse kte trime,..xpe, pkir dulu..pasti ada manisnya lepas ni, ingat Allah banyak2..skali kte jatuh, xbermakne kte jatuh slamenya. Malu sekarang xkan malu slamenya..tabahkan hati..wat 2 sume cabaran utk majukan diri,..buktikan yang diri kamu boleh..ok, akk xnafikan ati ni sakit utk trime, tp kalo sakit pun, x benefit kat kte..wat tak tau je..”

“ thnx akk, thnx a lot…”
“ welcome..tp kalo nak nangis, ok jg…release je semuanya..evn kte jauh, tp leh je cte pe2 ngan akak. InsyaALLAH akak tlg, xbnyk..cikit, qiam ke malam ni. Utk ketenangan diri ok.”

That’s her…I really respect her in this part; she is a good example of muslimah. Dia selalu mentarbiyahkan diri sendiri dan adik2..walaupun aku tader la ikot join usrah akak, tapi bila dok sesaje lepak ngn dia tak pun bila time ak turn to her, dia akan ‘wash’ me with detergent. 5x Clorox dah…tapi tu pun tak semua melekat kat kepala..biasa la, manusia mudah lupa.

And finally, I end my sad story with my luvly exjiran cube dulu, my cayang..she said.hu~
[ Rairai a.k.a Miss RaRa](^_@)..thnx for asking my dear..

But for me, semesranya nak jugak panggil rai2..tu yg aku kenal…ak xbpe knl rara..[ cowie rai2..jgn trase..(T,T)]

Rai2 pun tny soklan yang sama..tp nth cemana ak jwb..tp nada cm rai2 tersinggung, tatau la..sowie..tak sengaja pun nak wat cmtu…mumumu…

“ oh g2 ke..s0ri la klu aku nyibuk nk tau. Kta kan kwn,nak sgan pa..aku akn sntiasa sok0ng kwn2 aku..perkara baik la..ak p0wn sokong gak..wat la dploma..kt mana?”

Herm..terharu..sungguh..n kt mana tu da pown terjawab, mereka2 tau dimana… aku doakan mereka turut berjaya…yeah, kadang2 kita kat atas, tapi ada masanya kita akan ke bawah balik. Kan dah kata hidup tu ibarat roda. Penuhi putaran roda dgn perkara berfaedah…harapnya, dan doaku…I can get eternal happiness, here and hereafter InsyaALLAH.

To my beloved sis..ur sis here seems need u to ranting it all. Yeah..saya di sini sangat mengaku rindu sgt mereka2 yang pernah datang tolong menconteng cherita hidup saya dgn macam2 warna…contengan tu tak pernah terpadam, malahan semakin bertambah dari hari ke hari.

My beloved sis…[ farah adiba bt. Yang abd. Talib ]
My luvly dear cuppy cake..mumumu… [ farhana]
[ faziela ]
[isdiyanti]
[ ct raidah]
[fatin nabila]

Akak ku di m3x sana…[ asmira bt. Mohd. Noh ]
[ kak milla]
[ kak siti]

Teman terchenta...[ nurul syahida bt. Shamsuddin]
[ ummi nazirah bt. Jamil khir]
[ nur anida bt. Jamaludin]
[ fadhillah bt. Che Ani ]
Buat dia yang pernah terchalon menjadi wonderwall pertama..[-Mohd Arif-]..
Dan dia yang pernah wujud sebagai si Pencherita [-mohd. Khairi b. Wan Abd Raoh-]
Dan terima kasih utk terus hilang selama-lamanya…


Aku tau dah lama dan dah selalu je baca dari dulu lagi tafsir ni...
” Allah hanya akan menguji hambaNYA mengikut kekuatan akal dan imannya, tidak akan diberatkan dengan apa yang berada diluar daya hambaNYA, sesungguhnya setiap yang berlaku pasti ada hikmah disebaliknya, yang kita sendiri tidak menyedarinya.”

Ya betol..dan dulu, ayat ni la yang menjadi penguat diri tatkala terasa calamity yg datang tu macam nak buat ak putus nyawa. Tapi kenapa sekarang terlupa?
Sebab diri teralpa..Astaghfirullah...ampuni aku Ya Allah.
^SUKA^
www.tips-fb.com

1 comment:

  1. 1st: pas ak bca entry ang yg nie, ak rsa cm bca nvel Hlovate jer taw... haha.. dah la ak tgh rindu nk bca nvel dy skg... sume nvel ad kt stor..huu~~ x sabaqnya nk blik u,,nk bca nvel HLOVATE!! niway, thanks coz reduce skit my miss 2 nvel HLOVATE!!

    2nd: nothing much to say, ang sgt kuat tempuh hdup... ta mcm ak..hmm... =)

    gdluck in wateva u do..!!

    ReplyDelete

terima kasih,
conteng lagi nanti ya;)

::COMPLETEd::