::sayangsaya::

Tuesday, March 13, 2012

Modern ke Kampung?

''adik...kaka cakap jangan marah aa..''
tercengang sambil sengih-sengih.
" apa dia?"  sambil terus sengih. * sungguh buang tabiat.*

" you nampak macam orang kampung." sengih lagi. kaver muka * sentap mak nak..*
" haa? kenapa?" gelak-gelak kecil kaver lagi.

" why do you wear like this." while her hand pointing on my tudung.
" dia punya macam moden, you macam kampung." pointing to both of us. she and me.
she said, " its not. i'm not modern."

***

okey kes kat atas tu...pernah kot ada terjadi kat awak mungkin, adik perempuan awak pun mungkin, kakak awak mungkin. tapi..mesti ada jugak yang tak faham apa motip dialog-dialog kat atas tu? kan?kan?

apa yang kampungnya?
apa yang modern nya?
al kisahnya adalah begini. kampungnya sebab dia tu bertudung labuh, nampak macam orang tua-tua dulu pakai tudung yg macam telekung tu cuma pendek sikit. * tudung bulat la tu*
yang modernnya tu, pakai tudung tapi ikat belakang silang2, tudung bawal batu-batu..warna warni bagai.

* koklusinya?

ah.pedulik la kalo pakai tudung nampak macam kampung atau modern. yang penting tutup aurat tak dedah sana sini. tutup bukan tutup rambut dik oii..kak cik haii..mokcik deh. tutup aurat bukan kita balut. Kita nak pakai tudung pesen apap pun, yang penting depan mesti labuh. sapa pernah tengok vid Ustaz Don ajar cara nak pakai tudung???angkat kening (^_-)..ala korang..vid orang ajar pakai shawl tak tutup dada belit2 bagai korang tengok,,takkan vid Ustaz Don ajar pakai shawl korang terlepas tgk kot ha??

hee...jum la kita sama-sama tukar jadi wanita muslim yang alert pasal pemakaian tudung dan penutupan aurat. bukan sekadar ikut trend semata-mata. sebab apa?
sayang tak ur daddy, abang adik lelaki and beloved suami? sayaang kaaaaannnn????
kalau sayang jangan la seret ke hell fire sama-sama kita sebab kita tak nak menutup aurat dengan sempurna..pliss okeh. wanita yang tengah baca ni, memang betul-betul nak change for good. nak jadi mujahidah yang solehah dan mukminah. KAAAAAAAAAAAANNN?

kalau yang baca ni gen xy? anda la insan2 yang bertanggungajawab utk tegur dan ajak adik/ kakak/ mak / anak dan isteri terchenta awak supaya menutup aurat dengan sempurna.
okey?? ni semua mujahid yang soleh wa musleh..mesti sayang keluarga anak dan isteri kan? bules?? tolong sama-sama muslimat jaga aurat. jangan main bukak ikut suka hati ja pintu kat surau/ tempat kita solat mna2 jak. tolong jaga aurat saudara seislam awak okey. jangan main aci lepas sorang ja.

okey sekian n3 tenggelam timbul di kepulauan mutiara ariel si duyung. *merepek untuk menjiwai jiwa pesakit ku.* aha~


^SUKA^
www.tips-fb.com

0 comments:

Post a Comment

terima kasih,
conteng lagi nanti ya;)

::COMPLETEd::