::sayangsaya::

Sunday, September 25, 2011

QP-Exam and Research~

Assalamualaikum..
ehem..fuh3...
agak bersawang..tiup2 ni xberusik pun sawang tu..makin sayang adalah=,=' xde kaitan betul ni.

Post hari ni nak hapdate sikit jep..sebab dah pesan kat diri..pesanan biar berisi. Dan padat. Sebab esok dah exam. aih..nampak dak yang kuning-muning tu..haa...tu la waktu-waktu nak exam..
sem ni ada 7 subjek untuk diperiksa*

Dan sedikit review untuk research yang mana kalau awak-awak klik..akan direct link ke page untuk Research HA.

InsyaAllah..dengan izinNya HA dan partner merangkap teman se-mentee HA, Hazni akan menjalankan research berkaitan solat. Mungkin ada antara kita yang normal pandang solat sebagai rutin yang tiada apa-apa,tetapi apabila bersangkut paut dengan warga tua/emas ini..banyak perkara perlu dititik beratkan.

Tajuk research sem ni

Limitasi Solat dalam Kalangan Warga Emas

InsyaAllah..doakan mudah-mudah responden nanti berikan kerjasama yang baik.
Dan untuk formative ni, (masih banyak tak terkuver..huhuhhuu~)

Berikut perkongsian doa..yang kita sendiri telah lazim melakukannya...


DIBACA SEBELUM MENGULANGKAJI PELAJARAN SAMADA DARI BUKU ATAU NOTA)

(Allahummar zuqna, Ya Rabbi fahaman nabiyyiin, wa hifzaal mursaliin,
wa 'ilhaamal malaikatiil muqarrabbin, fii 'aafiyaati, ya Arhamar raahimiin
)Maksudnya: "Wahai Tuhanku, kurniakanlah kami fahaman nabi-nabi dan hafalan para rasulserta mendapat ilham dari para malaikat yang hampir denganMu,juga kurniakanlah kami kesihatan Wahai Tuhan Yang Amat Pengasih"



Doa sebelum masuk kelas/dewan peperiksaan
(Wa hai yi' lanaa min amrinaa rashadaa)
Maksudnya: Ya Allah, persiapkan kami mengenai dengan urusan kami dengan petunjukMu)


Doa sewaktu lupa semasa menjawab soalan
(Subhaa na man laa ya naa mu wa laa yas huu
Allahumma zakkirnii maa nasiit
3 kali
Maksudnya: Maha Suci Tuhan yang tidak pernah tidur dan tidak pernah lalai,
Wahai Tuhanku, ingatkanlah aku apa-apa yang aku lupa)



Doa memohon kejayaan cemerlang -
dibaca sebelum tidur setiap hari sehinggalah keputusan peperiksaan diumumkan.

(Allahumma inni as-alukal fauza 'indal qadha
wa manaazilasy syuhada wa 'ai syas su 'a da'
wan nasra alaal a'daa')
Maksudnya: Ya Allah Kami memohon kejayaan dalam setiap ketentuan, tempat para syuhada'
dan kehidupan orang-orang bahagia serta kemenangan mengatasi musuh


Salam sayang salam kerinduan berhembus sayu kembali ke kepulauan utara..
ana faqir dibumiNYA..
yang sedikit kita berkongsi..
moga DIA redha...

Sedikit bicara rindu buat teman,

Kala hati kita seringkali bertingkah dengan emosi..
kala bicara kita tak lagi selari dengan tingkah...
kala air mata kita tak mampu lagi mengalir kerana DIA..
maka,
ayuh kita koreksi diri..

Ana faqir..
kini tak mampu lagi merasa erti hidup pada memberi..
Berteleku mengharap hadirnya teman..
menegur diri yang penuh khilaf..
menyauk erat tangan untuk kembali ke jalanNYA..
setelah terhenti langkah dalam kembara sufi..

Kala kita leka memberi..
kadangkala kepada hati kedekut sekali..
kalau bunga berkembang indah..
haruslah dibaja dengan kasih dan cinta..
kalau hati terkurung layu..
haruslah dengan apa dibajanya lagi?

Kadang hati bermain ulah..
mengusik itu..
menarik ini..
ketip bibir menahan rasa..
Pohon hati bisa merasa..
saat diri sujud kepadaNYA..


-HA-


^SUKA^
www.tips-fb.com

0 comments:

Post a Comment

terima kasih,
conteng lagi nanti ya;)

::COMPLETEd::